• ul. Słowicza 13A, Warszawa
  • info@foryou.waw.pl

Czym jest nietolerancja pokarmowa? Nietolerancja pokarmowa jest niepożądaną reakcją organizmu na spożywany pokarm, a jej objawy są bardzo różnorodne i niespecyficzne. Dolegliwości mogą dotyczyć różnych układów jednocześnie. Poważną konsekwencją stanu zapalnego w jelicie wywołanego nietolerancją pokarmową może być zespół złego wchłaniania, a osoby nim dotknięte mogą być narażone na niedobór składników mineralnych i witamin, pomimo że ich dieta jest prawidłowo skomponowana.

Badanie nietolerancji pokarmowej polega na pomiarze specyficznych przeciwciał znajdujących się w krwi za pomocą nowoczesnych narzędzi o wysokiej wartości diagnostycznej. Badanie wskaże produkty, które mogą być przyczyną Twoich dolegliwości. Panele obejmują szeroki zakres produktów od tych powszechnie spożywanych w tradycyjnej, polskiej kuchni, jak  pochodzących z różnych regionów świata. Każdy panel zawiera produkty najczęściej wywołujące reakcję. Ze względu na to, że często nawet najmniej kluczowy w diecie produkt może przyczyniać się do odczuwanych dolegliwości, warto rozważyć wykonanie jednego z szerszych paneli.

Oferowana przez gabinet diagnostyka nietolerancji pokarmowej opiera się o zasadę metody ELISA (ang. Enzyme-Linked ImmunoSorbet Assay,  Testy spełniają standardy wyrobów medycznych do diagnostyki in vitro (IVDD98/79EC), charakteryzują się wysoką czułością, swoistością i powtarzalnością wyników, które są autoryzowane przez diagnostę laboratoryjnego. Dodatkową zaletą testu jest wykonywanie badań z niewielkiej ilości krwi włośniczkowej pobranej w prosty i nieinwazyjny sposób z palca.

Dla kogo jest to badanie? Jeśli cierpisz na którąś z tych dolegliwości od lat, a leczenie nie przynosi efektów, może warto zainteresować się, czy przyczyną jest nietolerancja pokarmowa.

Układ pokarmowy: wzdęcia, biegunki, zaparcia, uczucie ciężkości, zgaga, bóle brzucha, mdłości

Skóra: suchość i świąd, trądzik, pokrzywka, atopowe zapalenie skóry, egzema, łuszczyca – uporczywe objawy mogą utrzymywać się kilka a nawet kilkanaście lat, znacznie obniżając komfort życia.

Choroby o podłożu autoimmunologicznym: choroba Hashimoto, reumatoidalne zapalenie stawów, celiakia, choroba Leśniowskiego-Crohna, wrzodziejące zapalenie jelita grubego, cukrzyca typu I, czy łuszczyca wiążą się z zaburzeniami funkcjonowania jelita i rozchwianiem układu odpornościowego.

Układ hormonalny: nadwaga i otyłość, stłuszczenie wątroby, zatrzymywanie wody i obrzęki, insulinooporność, cukrzyca, nadciśnienie tętnicze, problemy z poczęciem i utrzymaniem ciąży, zespół napięcia przedmiesiączkowego mogą być konsekwencją nietolerancji pokarmowej.

Układ nerwowy: depresja, zespół przewlekłego zmęczenia, zaburzenia snu, migrenowe bóle głowy

W tabeli znajdziesz produkty z podstawowego panelu diagnostyki nietolerancji pokarmowej.